10 tips om jouw goede voornemens echt vol te houden

Het is weer die tijd van het jaar waarin goede voornemens in de lucht hangen. Misschien ben je er niet bewust mee bezig, maar het geroezemoes eromheen brengt je ongetwijfeld even tot nadenken. December is dé maand van reflectie, waarin we terugblikken op het afgelopen jaar. Wat was leuk en wat kon beter? En dan is daar januari, de maand waarin alles opnieuw begint. Bedrijven starten fris het nieuwe jaar, de feestperiode is voorbij, de kortste dag van het jaar hebben we gehad, en een nieuw jaartal is begonnen. De perfecte timing om dit jaar daadwerkelijk te starten met een goed voornemen én het vol te houden.

Hier zijn 10 tips om jouw goede voornemen dit keer écht vol te houden:

1 - Willen in plaats van moeten

Vervang 'moeten' door 'willen'. Stel jezelf de vraag of je het écht graag wilt, niet dat je het moet.

2 - SMART

Specificeer je voornemen, zoals bijvoorbeeld "minder stress." Maak het meetbaar, bijvoorbeeld door te kijken naar vermindering van hoofdpijn. Stel jezelf de vraag of het acceptabel is en of je er iets mee kunt. Zorg ervoor dat het doel realistisch is, vermijd bijvoorbeeld doelen zoals miljonair worden in het nieuwe jaar. Geef jezelf een tijdgebonden deadline, zoals over 3 maanden, waardoor het haalbaar wordt om minder stress te ervaren en nieuwe gewoontes aan te leren.

3 - Maak het positief

Geef een positieve vorm aan je voornemen. Het positief formuleren van je doelen is essentieel, omdat hierdoor je doel veel aanlokkender klinkt. Het is belangrijk om je te richten op positiviteit en niet te blijven hangen in negativiteit, aangezien er niets goeds voortkomt uit negatieve gedachten. Zeg bijvoorbeeld: "De komende 3 maanden ga ik ervoor zorgen dat ik me relaxter, vrolijker en gezonder voel."

4 - Zet kleine stappen

Voorkom overweldiging door kleine, behapbare stappen te zetten. Het behalen van kleine stappen is overzichtelijker en makkelijker te realiseren. Vraag niet te veel van jezelf in één keer.

5 - Maak een actielijst

Maak een lijst van acties die je kunt nemen en sorteer deze van makkelijk naar moeilijk. Begin met de makkelijke stappen; dit vergroot je kans op succes.

6 - Schrijf het op

Schrijf regelmatig op wat je hebt gedaan, hoe je je voelt, wat wel en niet gelukt is. Het bijhouden van je vorderingen geeft inzicht en motiveert.

7 - Vier je successen

Wees trots op jezelf. Successen zijn niet alleen behaalde doelen, maar ook (mislukte) pogingen en realisaties. Alle kleine stapjes tellen mee, zie punt 4.

8 - Deel je voornemen

Vertel anderen over je plan. Niet alleen ontvang je zo ondersteuning, maar het uitspreken van je voornemen maakt het ook concreter.

9 - Wees lief voor jezelf

Laat je niet ontmoedigen, vooral niet op Blue Monday. Nieuwe dingen aanleren gaat met vallen en opstaan. Wees lief voor jezelf, zelfs als het even tegenzit.

10 - Vraag om hulp

Het is volkomen normaal om hulp te vragen. Hoe capabel, intelligent en autonoom je ook bent, het vergroot de kans op succes om anderen te betrekken en om hulp te vragen. Net zoals je je auto naar de garage brengt wanneer de rode lampjes oplichten of de tandarts bezoekt wanneer je last hebt van je tanden, is het even belangrijk om hulp te zoeken bij persoonlijke uitdagingen.

Deze tips zijn eigenlijk nuttig voor elk doel dat je jezelf stelt, of het nu gaat om goede voornemens of iets dat je halverwege het jaar bedenkt. Als je iets langdurig wilt volhouden, raad ik aan deze suggesties door te nemen en ze toe te passen zodat jouw doel haalbaar is. En bijna net zo belangrijk, dat je er ook plezier aan beleeft.

Als jij van plan bent échte stappen te zetten, maar niet precies weet hoe, dan help ik je graag. Samen kunnen we ervoor zorgen dat het nieuwe jaar sterk begint. Kies voor jezelf in het nieuwe jaar en vraag een gratis intake gesprek aan.

Vorige
Vorige

Waarom geven we meer om spullen dan eigen welzijn?

Volgende
Volgende

Van twijfel naar overwinning