Persoonlijke en werkgerelateerde coaching, wat is het verschil?

Coaching begint vaak vanuit twee verschillende invalshoeken, met werkgerelateerde uitdagingen aan de ene kant en persoonlijke groei aan de andere kant. Op het werk willen we mogelijk carrièrestappen zetten, terwijl we in ons persoonlijke leven streven naar meer geluk. Echter hebben beide meer gemeen dan we denken en de grenzen tussen beide vervagen vaak.

Een focus op werkprestaties

Werkgerichte coaching concentreert zich op het verbeteren van jouw prestaties op de werkvloer. Bijvoorbeeld het omgaan met werkgerelateerde stress. Je wilt graag stappen maken in je carrière echter loop je tegen dezelfde blokkades aan. Misschien vind je het vreselijk om presentaties te geven of wil je zichtbaarder worden in het team. Heb je de wens om beter te leren communiceren, of kun je niet goed omgaan met kritiek en wil je hier graag verbetering in zien.

Persoonlijke groei

Persoonlijke coaching richt zich daarentegen op persoonlijke vraagstukken. Hierbij kan het gaan om het vergroten van zelfvertrouwen omdat je jezelf in bepaalde situaties ongemakkelijk voelt. Heb je last van voortdurende twijfel over allerlei zaken, of betrap je jezelf erop dat je veel aan het piekeren bent. Misschien wil je bij familie en vrienden duidelijker aan kunnen geven wat je wilt. Of wil je simpelweg af van de gevoelens van ongelukkig zijn.

Meer overeenkomsten dan verschillen zijn er tussen beide

In de realiteit overlappen werkgerichte en persoonlijke uitdagingen zich. Datgene wat op de werkvloer als een blokkade wordt ervaren, kan net zo goed een struikelblok zijn in het persoonlijke leven, en vice versa. Neem bijvoorbeeld de angst die gepaard gaat met het geven van een presentatie op het werk, die kan direct gerelateerd zijn aan terughoudendheid in sociale situaties.

En laten we eerlijk zijn, als je op je werk niet bepaald op de voorgrond treedt, is de kans groot dat je dat persoonlijk ook niet per se nastreeft. Wellicht heeft een familielid of vriend weleens opgemerkt dat je een boodschap anders had kunnen overbrengen, of dat ze iets kritisch hadden te zeggen waar je niet echt blij van werd. Als je persoonlijk aan alles twijfelt, is de kans groot dat je evenmin volledig overtuigd bent van je prestaties op het werk.

Het punt is dat wat er op het werk gebeurt, vaak ook uitstrekt naar je persoonlijke leven, en andersom.

Zelfontwikkeling als essentie

Dus, of je nu op zoek bent naar hulp voor werkgerelateerde doelen of persoonlijke groei, strekken de positieve effecten zich uit over beide. Een boost in zelfvertrouwen zal in je algehele houding naar voren komen. Je zult in staat zijn om helder aan te geven wat je wel en niet wilt. En wie wil er nu niet minder stress en een positievere kijk op het leven? Het is een win-win situatie, ongeacht het doel waar je aan werkt.

Het kan natuurlijk zo zijn dat dit niet het geval is, maar dan is het erg interessant om te weten waarom je op het werk wel last hebt, en in jouw vertrouwde omgeving niet. Misschien is er dan iets anders aan de hand. 

Hoewel we dus vaak spreken over professionele en persoonlijke ontwikkeling, is het eigenlijk de ontwikkeling van jezelf. Streven naar een verbeterde versie van jezelf brengt niet alleen groei op de werkvloer maar zorgt ook voor een gelukkiger persoon in je sociale leven.

Durf te ontdekken en vraag om hulp

Het is dus niet nodig om te kiezen tussen werkgerichte en persoonlijke coaching, want de overlap is aanzienlijk. Begrijp dat de uitdagingen die je persoonlijk tegenkomt, nauw verbonden kunnen zijn met je professionele leven. Vraag ook eens aan jouw manager of HR-adviseur naar de mogelijkheden voor een coach. Wil je hier samen is over sparren, stuur me gerust een bericht en dan kunnen we het bespreken.

Vorige
Vorige

Van twijfel naar overwinning

Volgende
Volgende

Coaching: wat het wel en niet is.